Astaksantyna jest wytwarzana przez algi Haematoccus, aby chronić się przed promieniowaniem ultrafioletowym, kiedy wysycha woda. Chroni ona algi przed brakiem pożywienia oraz intensywnym promieniowaniem słonecznym.
Źródła astaksantyny są tylko dwa:
algi, które ją wytwarzają oraz
zwierzęta, których jest pokarmem tj. łososie, skorupiaki i kryl.
Astaksantyna nie tylko odpowiada za kolor łososi, ale również za ich siłę i wytrzymałość, aby mogły płynąć w górę rzeki. Ich dieta bogata w ten związek sprawia, że w królestwie zwierząt łososie są „mistrzami wytrzymałości”.
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć. .